Soorten fototoestellen…

Hoewel we op deze blog het vaak hebben over (zeer) professionele apparatuur, willen we ons zeker niet uitsluitend richten op ervaren en professionele fotografen. Ook de leek die eigenlijk niet echt thuis is in de wereld van de fotografie willen we graag wat bijleren! In dit kader gaan we in deze post dan ook eens een overzichtje geven van de verschillende types fototoestellen die vandaag de dag in omloop zijn. Er bestaan namelijk heel wat verschillende soorten fototoestellen die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben.

Het overzichtje…

Om te beginnen heb je de echte compacte toestelletjes die je bij wijze van spreken nog makkelijk in je binnenzak kwijt kan. Deze apparaatjes zijn zeer eenvoudig qua gebruik en zijn in de eerste plaats ontworpen voor huis-tuin-en-keukengebruik. Ze zijn voorzien van een kleine ingebouwde flits, een optische zoom met een bereik van 3x bij de echte instappers tot maar liefst 12x bij sommige topmodellen en uiteraard zijn er ook nog de nodige electronische hulpsystemen die je toelaten nog betere foto’s te maken. Je kan de lenzen niet wisslen en in de meeste gevallen kan je deze toestelletjes uitsluitend automatisch gebruiken, hoewel sommige modellen ook een manuele bediening aanbieden.

De tweede groep fototoestellen zijn de zogenaamde bridge of hybride toestellen. Deze modellen zijn een stuk groter dan de compacte modellen, maar ze beschikken wel over een veel groter zoombereik. De grotere afmetingen van deze toestellen bieden ook een betere ergonomie, zeker als je graag met verschillende instellingen speelt. Door de grotere camerabehuizing is er immers meer plaats voor knoppen zodat je minder vaak knoppencombinaties zal moeten gebruiken om een instelling op te roepen.  Qua gebruiksmogelijkheden leunt een bridge/hybride dichter aan bij de reflex toestellen, je kan bijvoorbeeld verschillende instelling manueel doen, maar net zoals bij de compacten kan je het toestel niet uitbreiden met andere lenzen en ook qua opnamesnelheid zal een bridge nooit een reflex van dezelfde generatie kunnen kloppen.

We gaan verder met een relatief nieuwe groep fototoestellen, namelijk de compacte fototoestellen met verwisselbare lenzen. We zeggen relatief nieuw, want hoewel digitale toestellen met een dergelijk principe pas de laatste jaren op de markt zijn beginnen te verschijnen hebben verschillende fabrikanten vroeger reeds gelijkaardige systemen aangeboden, maar dankzij de digitale fotografie is er nu meer vraag naar dergelijke toestellen. De voordelen van deze toestellen liggen voor de hand. Je kan over een compact toestelletje beschikken dat je overal makkelijk mee naartoe kan nemen, maar desondanks kan je toch met verschillende lenzen werken en kan je indien gewenst manueel werken. Kleine beperkingen zijn wel dat ook deze toestellen de echte reflex modellen qua snelheid zullen moeten voorlaten en dat er nog maar weinig verschillende objectieven voor dergelijke toestellen te krijgen zijn.

Tot slot komen we uit bij de zogenaamde spiegelreflex toestellen, ook wel reflex genaamd. Deze apparaten worden door fotoleken doorgaans aanzien als professioneel, hoewel ook tussen deze toestellen verschillende modellen te vinden zijn die specifiek voor beginners zijn ontworpen. De kracht van een reflex zit vooral op 2 vlakken. Om te beginnen is een reflex het snelste type fototoestel, dus wie vaak aktiefoto’s wil maken kan het beste voor een reflex kiezen. Het andere voordeel is uiteraard dat je lenzen kan aanschaffen naar gelang het soort fotografie dat je zou willen doen. Voor portretfoto’s heb je nu eenmaal een andere lens nodig dan voor sportfotografie, om maar eens een voorbeeld te geven. Met alle reflex toestellen kan je manueel, half-automatisch of volledig automatisch werken.

Zo… Een hele boterham! Het moge duidelijk zijn dat er dus héél wat keuze is voor wie een nieuw fototoestel zou willen aanschaffen, maar een echte ‘beste koop’ is er dus niet. Welk type fototoestel voor jou het beste geschikt is hangt immers af van wat jij verwacht van een fototoestel en voor wat je het wenst te gebruiken. Iemand die slechts 1x per jaar foto’s maakt als hij op vakantie is zal immers voldoende hebben aan een eenvoudig compactje, maar zoals gezegd kan iemand die sportevenementen wil fotograferen maar beter kiezen voor een reflex in combinatie met een sterke telelens. De keuze is dus aan u! (Hoewel uw fotohandelaar u uiteraard graag zal willen adviseren bij twijfel!)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Canon, Foto Rubens, Fotografie Algemeen, Fujifilm, Kodak, Leica, Nikon, Olympus, Pentax, Ricoh, Samsung, Sony, Studio 73. Bookmark de permalink .

4 reacties op Soorten fototoestellen…

 1. Nana zegt:

  Hoewel ik graag met een reflex wil werken is die, wegens gezondheidsredenen, te zwaar (letterlijk) voor mij. Voor een nieuw toestel kies ik daarom liever nu voor een bridge. Ik twijfel nog tussen de nieuwe Olympus SP800 (418gr) of de Nikon Coolpix P100 (481gr). Tips of andere suggesties?

  • Kristof zegt:

   Beste Nana,

   Ik denk dat je met die 2 toestellen zeker geen slechte keuze gaat maken. De SX modellen van Canon zijn ook vrij goed, maar deze maken jammer genoeg gebruik van AA batterijen als voeding, wat minder efficient is.

   Met vriendelijke groet,
   Fotoplezier

   • Michel Noach zegt:

    Ik heb een bedenking bij de opmerking over AA batterijen. Het is inderdaad zo dat AA’s minder energie bevatten dan een specifieke (Li-Ion) accu. Maar een set AA’tjes vind je overal, als je onverhoopt met een lege accu zit. Mijn voorkeur gaat daarom naar een toestel met standaardaccu’s of batterijen (AA of AAA). Zelf werk ik met een Nikon L16 als zakcamera, werkt met twee AA’s, waarvan ik steeds een paar reserveexemplaren meeheb. Ik gebruik in dit toestel geen accu’s omdat hem soms een tijdje niet gebruik, en accu’s last hebben van zelfontlading. Daarnaast gebruik ik een Nikon D40 (binnenkort samen met een D7000) met Hahnel grip en vier accu’s, waarmee ik effectief 2.000 tot 2.500 foto’s kan maken. Toch heb ik steeds de met de grip meegeleverde adapter voor 6 AA’s mee. Omdat de SB600 flits ook met AA’s werkt (4 stuks) heb ik altijd een aantal celletjes mee, de hoeveelheid is afhankelijk van de situatie. Voor een dag of twee in een stad maakt het niet zo veel uit, als ik dan een set heb voor de flash, heb ik voldoende mee. Ga ik een week de natuur in of zeilen, dan heb ik beduidend meer mee, tot een 20-tal stuks.

    Ik vind dat de flexibiliteit en beschikbaarheid van standaardcellen, al dan niet oplaadbaar, zeker opweegt tegen de geringere autonomie.
    Ook de prijs is een enorm voordeel. Een stel AA’tjes kost een fractie van een camera-specifieke accu, hetzelfde geldt voor een lader, die je ook overal kunt kopen, dikwijls ook standaard met de mogelijkheid om zowel op netstroom 230V als op 12V gelijkstroom (auto) te werken.

    Vriendelijke groeten

    Michel

 2. baswaanders zegt:

  Een belangrijk item is en blijft natuurlijk de “lens”, het objectief . Kleine compacte toestellen zullen tengevolge van kleine lensjes ( of nog erger pinholes ) nooit goed presteren onder slechte lichtomstandigheden . De ingebouwde flitsjes reiken tot ca 3 meter en dan houd het op . Het kleine en lichte formaat helpt ook niet echt om zo’n toestelletje stabiel in de hand te houden : bewegingsonscherpte is dan het resultaat . Ik heb zelf een Canon EOS550d en een kleine minisony , die laatste is leuk om buiten plaatjes te schieten met mooi weer , binnen is het bar slecht . Hybride camera’s scoren veel beter ivm een lichtsterker objectief ….
  Wat heet aanschaf . Ik heb mn “oude” Canon 5 jaar geleden gekocht , en heb er ruim 12000 foto’s mee gemaakt . Met heel veel plezier en mooie resultaten . Het is wat je wilt : foto’s om te laten zien of plaatjes , die eigenlijk niet echt mooi zijn ….. een persoonlijke overweging .

  groetjes , Bas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s