TIPA Awards 2011

Jawel, jawel, jawel… De TIPA Awards voor dit jaar zijn bekend! Zoals we de voorbije jaren al meegaven staat de afkorting TIPA voor Technical Image Press Association. Deze organisatie werd opgericht in 1991 en vertegenwoordigd een aantal van de belangrijkste fotomagazines van over heel Europa. Mijn bekijkt de belangrijkste producten die het voorbije jaar op de markt zijn verschenen en geeft aan de allerbeste producten in hun categorie de zogenaamde TIPA Award.

Voor een overzicht van alle winnaars kan je best even doorklikken naar de website van TIPA zelf, maar de belangrijkste winnaars geven we hier alvast al mee!

Best General Compact Camera: Nikon Coolpix P300

De Nikon Coolpix P300 is een stijlvolle compactcamera met een opmerkelijk krachtige f/1.8 lens die qua brandpuntsafstand begint op het equivalent van 24mm en die beschikt over een optisch zoombereik van 4,2x. Dankzij het zogenaamde High Refraction Index glas beschikt de camera over een nog scherper beeld, met hoog contrast. Gekoppeld aan een digitale beeldsensor met een maximum resolutie van 12,2 megapixel geeft deze camera steeds goede beelden, zelfs in omgevingen met weinig licht. De Coolpix P300 kan tenslotte ook filmen in 1080P Full HD kwaliteit, met zelfs een modus waarbij je in slow motion kan filmen met 120fps.
 

Best Rugged Compact Camera: Panasonic Lumix DMC-FT3 (DMC-TS3)

De Panasonic Lumix DMC-FT3 (DMC-TS3) is waterdicht tot op een diepte van 12 meter en is eveneens volledig bestand tegen stof. De camera beschikt verder ook over een geintegreerde GPS functie, wat maakt dat dit toestel perfect geschikt is voor wie graag outdoor gaat met zijn toestel en dan wil weten waar hij exact stond tijdens een bepaalde opname. De Lumix FT3 (TS3) beschikt verder nog over een ingebouwd compass, hoogtemeter en barometer, waarvan het laatste systeem ook gebruikt wordt om onder water de diepte te bepalen. De interne klok van het toestel past zich trouwens steeds aan aan de locatie van het toestel, dus als op vakantie gaat naar een land in een andere tijdzone past het toestel zichzelf aan.
 

Best Superzoom Camera: Canon Powershot SX230 HS

De Canon Powershot SX230 HS beschikt over een 12,1 megapixel HS systeem met een zeer gevoelige CMOS sensor en een optisch zoombereik van niet minder dan 14x (28-392mm equivalent) met een optische beeldstabilisator. Dankzij een 3 inch LCD scherm is het kadreren van je foto en het bedienen van de menu’s een fluitje van een cent. De TIPA jury was bijzonder onder de indruk van de Full HD videofunctie met Dynamic Range Stabilizer, de nieuwe GPS functie en de wel heel gevoelige beeldsensor. Dankzij de DIGIC 4 processor blijft ook de ruiskwaliteit meer dan goed, zelfs bij hogere ISO instellingen.
 

Best Expert Compact Camera: Olympus XZ-1

De Olympus XZ-1 beschikt over één van de snelste zoom lenzen in zijn klasse, de iZuiko f/1.8-2.5 6.0-24mm (28-112mm equivalent). In plaats van zich te verliezen in de megapixel wedloop, heeft men vooral gezorgd voor een betere gevoeligheid van de beeldsensor. De lichtgevoeligheid van elke pixel is maar liefst verdubbeld! Verder zorgen de AF Illuminator, Dual Image Stabilisation, Low-Light Mode (die automatisch de ISO kan instellen tot 3200) en de compacte afmetingen van de XZ-1 er samen voor dat dit een bijzonder krachtig en veelzijdig apparaat geworden is. De XZ-1 beschikt overigens over volledig manuele bediening!
 

Best Compact System Camera Entry Level: Samsung NX100

 

Het vernieuwde ontwerp van de body van de Samsung NX100 biedt een heel andere kijk op de gekende look van systeemcamera’s en is een hele stap vooruit ten opzichte van de oudere NX10 & NX11. Hierdoor is de NX100 meer dan ooit een sterk alternatief voor vergelijkbare camera’s. Indrukwekkende kenmerken zijn een helder 3 inch AMOLED beeldscherm, een beeldsensor met APS-C afmetingen en een ruim gamma compatibele iFunction lenzen.
 

Best Compact System Camera Expert: Panasonic Lumix DMC-GH2

De Panasonic Lumix DMC-GH2 is een echte hybride camera, met zowel foto als video. De video modus kan in dit toestel als een volwaardig systeem beschouwd worden en niet zomaar een gadget. De GH2 neemt op in Full HD op 60i (NTSC) en 50i (PAL). De bediening van dit toestel is supereenvoudig dankzij een zeer handig touch screen systeem. Om scherp te stellen volstaat het bijvoorbeeld om gewoon even op het onderwerp te tikken op het scherm en het toestel zal dan viegensvlug daar zijn focus op zetten.
 

Best D-SLR Entry Level: Canon EOS 600D (Rebel T3i/Kiss X5)

Met de nieuwe EOS 600D zet Canon de traditie van krachtige reflex instapmodellen verder. De mensen van TIPA waren zwaar onder de indruk van de 18 megapixel CMOS sensor, Full HD video, Live View shooting, ingebouwd draadloos flitsen en het draaibare 3 inch LCD beeldscherm. Met een snelheid van maximum 3,7 beelden per seconde, een snelste sluitertijd van 1/4000s en een ISO bereik tot 6400 biedt dit toestel zeer goede eigenschappen voor zijn prijsklasse en is het een prima toestel om mee te starten met reflex fotografie.
 

Best D-SLR Advanced: Nikon D7000

 

De Nikon D7000 maakte indruk bij de mensen van TIPA. Het toestel is het schoolvoorbeeld van een moderne DX formaat digitale reflexcamera. Hij beschikt over een CMOS sensor met een maximum resolutie van 16,2 megapixel, een opnamesnelheid van maximum 6 beelden per seconde (tot max 100 beelden!) en 1080P Full HD video, iets wat to voor kort niet bestond bij Nikon. Dankzij 2 slots voor SDHC/SDXC geheugenkaarten, een zoeker met 100% bereik en een helder 3 inch beeldscherm is dit een bijzonder veelzijdig apparaat. Dankzij delen van de body in magnesium en extra goede bescherming tegen stof & vocht voelt de D7000 bijna aan als een professioneel model uit de topklasse.
 

Best D-SLR Expert: Olympus E-5

 

Ondanks de redelijk voordelige aanschafprijs biedt de Olympus E-5 verschillende zaken die je bij andere merken vaak enkel bij de echte absolute topmodellen kan terugvinden. Denk aan bijvoorbeeld een volledige sealing van de body, uitgebreide instelmogelijkheden, geheugenkaart slots voor zowel SD als CF kaartjes en een bijzonder goede ruisonderdrukking. Koppelhieraan het Dust Reduction System van Olympus, de 12,2 megapixel Live MOS sensor en de Truepic V+ processor en je hebt een bijzonder krachtig apparaat.
 

Best D-SLR Professional: Pentax 645D

De leden van TIPA stelden het design, de afwerking en de mogelijkheden van de Pentax 645D sterk op prijs. De magnesium body is volledig gesealed tegen de elementen waardoor het toestel bijzonder goed geschikt is voor outdoor fotografie. Opmerkelijk is dat de 645D gebruik kan maken van de nieuwe D FA lenzen, maar ook van de oudere 645 lenzen.
 

Best Premium Camera: Fujifilm Finepix X100

De Fuji Finepix X100 biedt een ongekende beeldkwaliteit voor een compactcamera, dankzij een CMOS sensor van APS-C formaat en een Fujinon 23mm f/2.0 lens. De hybride viewfinder is uniek en combineert de eigenschappen van een klassieke zoeker met de van een electronisch exemplaar om zo het beste van 2 werelden te bieden. De X100 is verder ook uitgerust met de revolutionaire EXR processor, waarin alle nieuwste imaging tech van Fuji in verwerkt is.
 

Best Entry Level Lens: Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD

Deze premium state-of-the-art telezoomlens biedt zowel gebruikers van een full frame als niet-full frame toestel een hele waslijst aan mogelijkheden die dit model er doen uitspringen tussen zijn concurrenten. De lens voldoet aan de SP (Super Performance) standaard van Tamron en is de eerste lens die over het nieuwe USD (Ultrasonic Silent Drive) systeem voor een stille en snellere werking van het scherpstellen. Verder beschikt deze lens ook over het beeldstabilisatiesysteem van Tamron.
 

Best Expert Lens: Sigma APO 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM

Deze lichtsterke telezoom is opgebouwd uit 22 elementen, waaronder 3 SLD en 2 FLD glas elementen, in 17 groepen. Ze kan zowel voor full frame als niet-full frame gebruikt worden en beschikt over een zeer degelijke optische beeldstabilisator waarmee je tot 4 stops kan winnen. Het HSM systeem garandeert dan weer een supersnelle en stille scherpstelling.
 

Best Professional Lens: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

De nieuwe Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM beschikt over heel wat verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. De autofocus werkt sneller, de beeldstabilisator en ook de algemene optische kwaliteit zijn sterk verbetert en het objectief is ook iets compacter geworden.

Dit bericht werd geplaatst in Canon, Foto Rubens, Fotografie Algemeen, Fujifilm, Nieuws, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Samsung, Sigma, Studio 73, Tamron. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie